Contabilitatea analitică a bunurilor se poate tine pe baza uneia dintre următoarele metode: operativ-contabilă, cantitativ-valorică, global-valorică.
Metoda operativ-contabilă se poate aplica pentru contabilitatea analitică a materiilor prime, materialelor consumabile, materialelor de natura obiectelor de inventar, semifabricatelor, produselor finite, produselor reziduale, mărfurilor si ambalajelor.
Metoda cantitativ-valorică se poate folosi pentru contabilitatea analitică a materiilor prime, materialelor consumabile, materialelor de natura obiectelor de inventar, semifabricatelor, produselor finite, produselor reziduale, mărfurilor, animalelor si ambalajelor.
Metoda global-valorică se poate utiliza pentru contabilitatea analitică a mărfurilor si ambalajelor din unitătile de desfacere cu amănuntul, rechizitelor de birou, imprimatelor, materialelor folosite la ambalare, materialelor de natura obiectelor de inventar, echipamentelor de protectie în folosintă, precum si a altor categorii de bunuri.
Metoda operativ-contabilă constă în tinerea, în cadrul fiecărei gestiuni, a evidentei cantitative a bunurilor, pe feluri, cu ajutorul fsúelor de magazie. În contabilitate, această metodă constă în tinerea evidentei valorice pe conturi de materiale, desfăsurate valoric pe gestiuni, iar în cadrul gestiunilor, pe grupe sau subgrupe de materiale, după caz.
Metoda cantitativ-valorică pentru materii prime, materiale consumabile, materiale de natura obiectelor de inventar în depozit, semifabricate, produse finite, produse reziduale, mărfuri, animale si ambalaje constă în tinerea evidentei cantitative pe feluri de stocuri în cadrul fiecărei gestiuni, iar în contabilitate a celei cantitativ-valorice. Conturile sintetice care reflectă stocurile de valori materiale se desfăsoară în analitic pe gestiuni. Verificarea exactitătii înregistrărilor din evidenta de la locurile de depozitare si din contabilitate se efectuează prin punctajul periodic dintre cantitătile operate în fisele de magazie si cele din fisele de cont analitic din contabilitate.
Metoda global-valorică se aplică pentru evidenta mărfurilor si ambalajelor aflate în unitătile de desfacere cu amănuntul (magazine, restaurante, bufete etc.), folosindu-se formularul comun “Fisa de cont pentru operatiuni diverse” (cod 14-6-22) si raportul de gestiune, după caz. Potrivit acestei metode, contabilitatea analitică a mărfurilor si ambalajelor se tine global-valoric, atât la gestiune, cât si în contabilitate, iar verificarea concordantei înregistrărilor din evidenta gestiunii si din contabilitate se efectuează numai valoric, la perioade stabilite de unitate.